ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛΥΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΦΑΣΗ

Το έργο αφορά την αποκατάσταση των βενετσιάνικων αποθηκών των αλυκών στη Λευκίμμη, στη νότια Κέρκυρα, για την μετατροπή τους σε μουσείο και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Η Α’ φάση αφορά τις δύο πέτρινες ισόγειες συνεχόμενες αίθουσες με δίρριχτες στέγες, συνολικής επιφάνειας 870 m2. Με τις εργασίες αναστήλωσης ενισχύθηκαν οι φέροντες τοίχοι για να εξασφαλιστεί η στατική επάρκεια του κτιρίου, τοποθετήθηκαν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για την άριστη λειτουργία του σαν σύγχρονο μουσείο και προβλήθηκαν όλα εκείνα τα μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου που το αναδεικνύουν σε διατηρητέο κτίριο. Κατασκευάστηκε επίσηςένανέο μικρόισόγειο κτίριο, επιφάνειας 80 m2, στον περιβάλλοντα χώρο των αποθηκών για την στέγαση των βοηθητικών υπηρεσιών του μουσείου και διαμορφώθηκε ο περιβάλλοντας χώρος.

 

Η Β’ φάση περιλαμβάνει τις εργασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου διοίκησηςκαι τη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων.  Το κτίριο διοίκησης είναι πέτρινο διώροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 300 m2. Με τις εργασίες αναστύλωσης διατηρήθηκαν μόνο οι περιμετρικοί φέροντες πέτρινοι τοίχοι και αφού ενισχύθηκαν, ανακατασκευάστηκε όλο το κτίριο και  μετατράπηκε σε ξενώνα ο Α’ όροφος και σε αίθουσα αναψυκτηρίου το ισόγειο.  Επιπλέον ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου, επιφάνειας περίπου 6.000 m2. Κατασκευάστηκε υπαίθριο θέατρο 150 θέσεων και πραγματοποιήθηκαν πλακοστρώσεις, θέσεις στάθμευσης και παρτέρια φύτευσης.